Posted on

Starta egen webbyrå – hur går man till väga?

Den som startar en webbyrå ger sig in i en bransch där det råder hård konkurrens. För att vara relevant krävs det att man håller sig ständigt uppdaterad, eftersom tekniken förändras snabbt. Den som brinner för att starta en webbyrå har goda chanser att lyckas – men hur gör man egentligen?

Du måste registrera ett företag

För att kunna fakturera och göra inköp behöver du ett företag. Många väljer att, åtminstone i inledningsskedet, använda sig av enskild firma. Det är gratis att teckna, även om du förvisso behöver betala en summa för att registrera ett namn hos Bolagsverket. Det finns inget krav på att du måste ha ett namn på firman, men det ser garanterat bättre ut än ditt personnummer.

Ett annat alternativ är att starta ett aktiebolag. Du behöver då 50 000 kronor i insats, och det är endast det, och inte mer, som du riskerar att förlora om företaget skulle gå dåligt. Detta till skillnad från när du har en enskild firma, då du bär eventuella skulder personligen.

Marknadsföring

För någon som startar en webbyrå känns det kanske naturligt att marknadsföra sig på nätet. Söker du på nätet efter ”webbyrå” kommer du se att de översta platserna (och ibland även de nedersta) är köpta. Det innebär att byråerna betalar till Google när du klickar på deras resultat i sökmotorn.

Eftersom konkurrensen är hård, kan det bli ganska dyrt att köpa annonser i Google och andra sökmotorer. Samtidigt kan affärerna vara värda ganska mycket pengar, vilket gör att det faktiskt blir lönsamt för byråerna att annonsera här.

Få en uppfattning om vad ditt genomsnittliga ordervärde kan tänkas vara, och vilken vinst du i snitt gör på varje affär. Du behöver även ha en uppfattning om din konverteringsgrad i Stockholm. Är det var 20:e som klickar på din annons, som också beställer en hemsida? Eller är det var 50:e? När du vet din konverteringsgrad och genomsnittsstorleken på dina affärer, kan du använda siffrorna som bas för att ta reda på hur mycket du kan betala per klick.

Kanske är det smartast att helt enkelt börja annonsera, och betala så pass mycket att du hamnar på förstasidan vid en sökning på ett stort sökord. Det kan bli dyrt – men då får du också mycket information på kort tid.

USP

USP står för Unique Selling Point. Varför ska kunderna välja just ditt företag? Att hitta sin USP är något som många kämpar med. För att byrån ska bli framgångsrik behöver det kanske inte alltid vara unikt, i ordets rätta bemärkelse. Vissa skulle hävda att professionalism för en webbyrå stockholm i kombination med bra marknadsföring räcker långt.

Om du designar hemsidor blir det du och just din kreativitet som gör din webbyrå unik. Kanske kan du skapa hemsidor som ingen annan kan göra? Vissa byråer är starkt fokuserade på nyskapande design, medan andra är kanske satsar på snabba, snygga hemsidor till låga priser. Det är bra att veta ungefär vart man vill gå, innan man sätter igång med verksamheten. Men det kan också vara något som du hittar vid ett senare tillfälle.